Відкритий лист-прохання (2013).

Президенту України  

01220, Україна,  місто Київ, вул. Банкова, 11

Представництву  ООН в Україні

01021, Україна, місто Київ, Кловський  узвіз, 1

Міністру охорони здоров’я України
01601, Україна,  м. Київ, вул. Грушевського, 7

Міністру  соціальної політики України

01601, Україна, м. Київ, вул. Еспланадна, 8/10

ВІДКРИТИЙ ЛИСТ-ПРОХАННЯ

про інформаційно-просвітницьку підтримку  у справі психологічної допомоги ВІЛ-інфікованим та профілактики поширення СНІД та ВІЛ-інфекції серед населення

Шановні добродії!

Звертаємося до Вас з проханням надати інформаційну підтримку у реалізації Всеукраїнської благодійної програми допомоги людям, що живуть з ВІЛ.

Загальнодержавна програма забезпечення профілактики ВІЛ-інфекції, лікування, догляду та підтримки ВІЛ-інфікованих і хворих на СНІД на 2009-2013 роки, затверджена Законом України № 1026-17 від 19.02.2009 одним із напрямків боротьби з ВІЛ-інфекцією передбачає залучення до виконання програм профілактики ВІЛ-інфекції  громадських  організацій.

Одним із заходів Програми є догляд та підтримка, надання соціальних послуг, а також забезпечення соціально-психологічної підтримки та немедичного догляду за ВІЛ-інфікованими і хворими на СНІД.

В програмі відзначено першочергову роль  морально-етичних чинників у профілактиці ВІЛ-інфекції, залучення громадськості до надання допомоги ВІЛ-хворим, у тому числі психологічної, подолання інформаційно-соціального вакууму, який утворюється навколо таких людей.

Не зважаючи на це, з точки зору пересічного громадянина,  більшість заходів, спрямованих на профілактику та фінансованих міжнародними організаціями та українськими фондами,  полягають у акцентуванні уваги на використання презервативів і називають це «безпечним сексом», ототожнюючи здоровий спосіб життя та  з використанням презервативу,

проведення грандіозних концертів, роздача подарунків тощо. У той же час, проблема соціально-психологічної  підтримки ВІЛ-інфікованих осіб залишається невирішеною.

Попри державне фінансування програми забезпечення ВІЛ-хворих антиретровірусними препаратами, лише їх незначна частина систематично  вживає ці препарати, таким чином, проходячи курс лікування.

Більша частина ВІЛ-хворих,  особливо нарко- та алкозалежні, особи без постійного місця проживання, із соціально несприятливого середовища, взагалі не мають мотивації до проходження курсу лікування, оскільки вони переконані, що питання їх загибелі – це питання часу.

Ці люди починають вести антисуспільний спосіб життя, вчиняють злочини і правопорушення, розповсюджують захворювання.

Саме з даною категорією осіб необхідно проводити профілактику у першу чергу, яка на наше переконання, повинна містити елементи психотерапії.

Серед рекомендацій Всесвітньої організації охорони здоров’я, які впроваджуються Україною щодо подолання епідемії ВІЛ/СНІДУ, також не приділяється увага психотерапії, як дієвому засобу допомоги ВІЛ-інфікованим.  На наше глибоке переконання, проблема подолання епідемії ВІЛ-інфекції має розглядатися у тому числі на психологічному рівні.

Членами Міжнародної громадської організації «Центр психологічної допомоги «Сонце що сходить» — дипломованими та ліцензованими лікарями, розроблено методику ефективних допоміжних заходів та рекомендацій, що доповнюють лікування ВІЛ-хворих.

Ці заходи базуються на психологічній роботі задля підвищення рівня мотивації ВІЛ-хворих. Спонсором програми виступає Голова  Організації, лікар-психіатр,  Бомбушкар Ігор Стефанович.

Пропозиція Організації  полягає не у тому, щоб запропонувати ефективний метод лікування ВІЛ-інфекції, — оскільки це є неможливим, — а у тому, щоб запропонувати  специфічну допомогу ВІЛ -інфікованим. Звертаємо Вашу увагу саме на це — ми пропонуємо не лікування, а допомогу і ця відмінність є  важливою.

Організацією розроблено методику допоміжних заходів та рекомендацій, що доповнюють  традиційне лікування ВІЛ-хворих.  Це у жодному разі не означає того, що ВІЛ-інфіковані особи мають відмовитися від традиційних методів лікування.

Розроблені заходи у першу чергу базуються на психологічній роботі з ВІЛ-позитивними, метою якої виступає підвищення рівня їх мотивації жити з даним  діагнозом.

Які специфічні види допомоги ВІЛ-інфікованим має намір запропонувати Організація?

У першу чергу, ми пропонуємо допомогу словом.  Дипломовані лікарі-психіатри, в рамках запланованих семінарів,   мають намір спілкуватися з ВІЛ-позитивними людьми, з метою переконання останніх у тому, що діагноз ВІЛ – це не вирок.

По-друге, ми пропонуємо ВІЛ-позитивним здорове харчування,  включення до раціону харчування лікарських трав, виконання комплексу  фізичних  вправ.

Безумовно, це не може виступати в якості основного лікування, а лише в якості допоміжногоінструменту,  наряду з традиційними методами  лікування та являти собою стимул продовжувати жити і прагнути до здорового способу життя.

В рамках зазначеної пропозиції запланована  безкоштовна  роздача фітокомпозиції  «Імунодар» (Висновок державної санітарно-епідеміологічної експертизи № 05.03.02-06-86613 від 30.12.2009 року ТУ У 15.8-2811804034-002:2009),  розкриття рецепту трав’яних зборів для надання ВІЛ-інфікованим можливості самостійно виготовляти дану фітокомпозицію, роздача подарункових буклетів-щоденників, календарів.

По-третє, ми пропонуємо ВІЛ-інфікованим безкоштовну книгу: «В помощь ВИЧ-инфицированному —  я хочу, чтобы Ты жил» авторства Ігоря Бомбушкара.

Організація не потребує фінансування, однак в ході підготовки до реалізації проекту, ми зіштовхнулися з труднощами.

Труднощі полягають у тому, що фактично,  законодавством України не окреслено форм надання соціальних послуг громадськими інститутами, а також не визначено механізму реалізації вказаних вище правових норм.

Це означає, що на практиці, будь-яке громадське об’єднання, маючи намір надавати соціально-психологічну підтримку ВІЛ-інфікованим, зіштовхується з проблемою:

по-перше, неможливості зібрати ВІЛ/інфікованих в певний час та у певному місці, гарантувавши їм забезпечення конфіденційності;

по-друге, неможливості отримання підтримки територіальних органів Держслужби соцзахворювань та  ВІЛ/СНІДУ, на базі яких було б можливо провести вказані семінари, гарантуючи тим самим  безперешкодний доступ ВІЛ-інфікованим та забезпечення конфіденційності таких заходів.

Раніше Організацією із зазначеного питання, направлялися звернення як до Міністерства охорони здоров’я України – на ім’я Міністра охорони здоров’я, так і до Державної служби соцзахворювань – на ім’я Голови служби, однак отримати інформаційну підтримку від вказаних вище організацій не виявилося можливим.

На підставі викладеного вище, ми просимо Вашого сприяння у проведенні вказаної акції, зокрема:

1)  за можливості здійснити сприяння у інформуванні ВІЛ-інфікованих осіб, щодо можливості безкоштовної  участі у запланованих заходах;

2)     надати   методичні  рекомендації щодо шляхів організації вказаних заходів;

Будемо вдячні за будь-яке реагування на наше звернення та сподіваємось на взаємодопомогу та подальшу співпрацю. Більш детальну інформацію в оперативному режимі Ви можете отримати за телефоном +38(098) 304-56-91.

Відповідь просимо надіслати на електрону адресу  vil.dopomoga@gmail.com 

Окремо наголошуємо, що проведення акції ні в якому разі не передбачає  політичної  агітації,  пропаганди серед ВІЛ-позитивних будь-яких релігійних ідей,  не закликає  до вступу в жодні політичні, громадські та релігійні об’єднання, не вимагає жодних пожертв під будь-якими приводами  та на будь-які цілі.

З повагою,

Голова

Ігор Бомбушкар